MANGALITZA

Tyyne ja Martta

Historia

Mangalitza- eli villasika on alkujaan unkarilainen maatiasrotuinen sika. Se on rotuna l√§hes 300 vuotta vanha. Siat ovat silt√§ ajalta, kun ei ollut l√§mmitettyj√§ tiloja, vaan piti p√§rj√§t√§ ulkona. Villasika on suurikokoinen (200–300 kg), kiharakarvainen, hyvin terve ja karaistunut rotu. Nyky√§√§n maailmassa on j√§ljell√§ en√§√§ 200 punaista villasikaa, mustia on 1 200 ja vaaleita 600. Suomessa villasikoja on vain muutamalla tilalla.

Villasika voi el√§√§ vuoden ymp√§ri ulkona, kunhan sill√§ on s√§√§nsuoja. Ruokinnaltaan villasika ei eroa tavallisesta siasta muutoin kuin ruoan m√§√§r√§n suhteen. Villasika tulee toimeen huomattavasti v√§hemm√§ll√§, kuten cane corsokin my√∂s villasika kasvatetaan hitaasti ja hartaudella. Villasiat kasvavat hitaammin kuin nykysiat. Sen kest√§√§ 12–14 kuukautta kasvaa saman kokoiseksi kuin tavallinen sika on puolivuotiaana.

Minä possufarmarina

Ihastuin tähän valloittavaan ja harvinaiseen sikarotuun keväällä 2012. Ei jäänyt hetkeäkään epäselväksi, ettenkö haluaisi näitä röhkiviä hymyntuottajia omalle pihalleni. Olen luonteeltani eräänlainen eläinaktivisti ja omavarainen elämäntyyli lihan suhteen sopii minulle tästä syystä erittäin hyvin. Kasvatan possuja pienimuotoisesti, niin että possut elävät eläimellistä ja onnellista elämää.

Tulevat Kotiriihelän pahnueet

Tavoitteena on saada pahnue keväällä 2014. Porsaat ovat hyvin kysyttyjä, ensimmäiset varaukseni sain omien sikojeni ollessa vasta luovutusikäisiä.

Kuvia Mangalitzapossuista löydät tämän linkin takaa

 

 

 

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional
Valid CSS!