ROTUMÄÄRITELMÄ

CANE CORSO (CANE CORSO ITALIANO) 343
Alkuperämaa: Italia

(Hyväksytty: FCI 17.12.2015, SKL–FKK 16.2.2016)

 

 

 

KÄYTTÖTARKOITUS: Monipuolinen vahti- ja käyttökoira.

FCI:n LUOKITUS: Ryhmä 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat, Alaryhmä 2 molossityyppiset. Käyttökoetulos vaaditaan.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Cane corso polveutuu suoraan vanhoista roomalaisista molossikoirista. Rotua esiintyi aiemmin joka puolella Italiaa, mutta viime aikoina se on ollut yleinen vain Etelä-Italiassa Apulian maakunnassa ja sen lähi-alueilla. Rodun nimi on peräisin latinan sanasta cohors, joka tarkoittaa maatilan suojelijaa ja vahtia.

YLEISVAIKUTELMA: Kooltaan keskikokoisesta suureen. Roteva ja vahva, kuitenkin tyylikäs. Lihakset ovat kuivat ja voimakkaat.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungoltaan suorakaiteen muotoinen ja hieman korkeuttaan pidempi, rungon pituus on 11 % säkäkorkeutta suurempi. Pään pituus on 36 % säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Omaisuuden, perheen ja karjan vartija, äärimmäisen valpas ja herkästi reagoiva. Aiemmin rotua on käytetty karjan paimennukseen ja suurriistan metsästykseen.

PÄÄ: Suuri ja tyypillisen molossimainen. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat hieman erisuuntaiset, ei selviä ryppyjä.

KALLO: Leveä, poskiluiden kohdalta yhtä leveä kuin pitkäkin. Kallo-osa on edestä kupera ja jatkuu niskakyhmyyn asti tasaisena. Otsauurre on näkyvä, se alkaa otsapenkereestä ja loppuu suunnilleen kallon keskikohtaan.

OTSAPENGER: Selvästi erottuva, voimakkaat kulmakaaret.

KIRSU: Musta, suuri ja kuononselän tasalla sijaitseva, laajat avoimet sieraimet. Harmaamaskisen koiran kirsu voi olla maskin värinen.

 

 

KUONO: Vahva, neliömäinen, selvästi kalloa lyhyempi (kuonon ja kallon suhde suunnilleen 1 : 2), sivulta nähtynä syvä ja yhtä leveä kuin pitkäkin. Kuonon etuosa on tylppä, kuonon sivut yhdensuuntaiset. Kuononselkä on sivulta katsottuna suora.

HUULET: Edestä katsottuna ylähuulet muodostavat ylösalaisin käännetyn U-kirjaimen. Sivusta katsottuna huulet ovat kohtuullisen riippuvat ja peittävät alaleuan, joten ne muodostavat kuonon alalinjan.

LEUAT / HAMPAAT: Leuat ovat hyvin leveät, vahvat ja kaarevat. Lievä alapurenta, korkeintaan 5mm. Tasapurenta hyväksytään, mutta se ei ole toivottu.

POSKET: Poskilihakset ovat täyteläiset mutta eivät pullottavat.

SILMÄT: Keskikokoiset, hieman ulkonevat mutta ei liioitellusti. Muodoltaan soikeahkot, etäällä toisistaan sijaitsevat ja eteenpäin katsovat. Silmäluomet ovat tiiviit. Silmät ovat mahdollisimman tummat, kuitenkin karvapeitteen värin mukaiset. Ilme on eloisa ja tarkkaavainen.

KORVAT: Kolmionmuotoiset, riippuvat, keskikokoiset. Selvästi poskikaaria korkeammalle kiinnittyneet. Korvia ei typistetä.

KAULA: Vahva, lihaksikas ja saman pituinen kuin pää.

RUNKO: Hieman säkäkorkeutta pitempi. Vahvarakenteinen, ei karkeatekoinen.

SÄKÄ: Korostunut ja lantiolinjaa korkeammalla.

SELKÄ : Suora, hyvin lihaksikas ja kiinteä.

LANNE: Lyhyt ja vahva.

LANTIO: Pitkä, leveä ja hieman viisto.

RINTAKEHÄ: Kauttaaltaan hyvin kehittynyt, kyynärpäiden tasolle ulottuva.

HÄNTÄ: Luonnollisen pituinen, melko korkealle kiinnittynyt ja tyvestään erittäin paksu. Liikkeessä häntä on korkea-asentoinen, ei koskaan pysty eikä kiertynyt.

 

RAAJAT
ETURAAJAT

LAVAT: Pitkät, viistot ja hyvin lihaksikkaat.

OLKAVARRET: Vahvat.

KYYNÄRVARRET: Suorat ja hyvin vahvat.

RANTEET: Joustavat.

VÄLIKÄMMENET: Joustavat ja vain hieman viistot.

ETUKÄPÄLÄT: Pyöreät, ns. kissankäpälät.

 

TAKARAAJAT

REIDET: Pitkät, leveät ja takaosastaan kaarevat.

SÄÄRET: Vahvat, eivät paksut.

POLVET: Kiinteät ja kohtuullisesti kulmautuneet.

KINTEREET: Kohtuullisesti kulmautuneet.

VÄLIJALAT: Vahvat ja jänteikkäät.

TAKAKÄPÄLÄT: Eivät aivan yhtä tiiviit kuin etukäpälät.

 

LIIKKEET: Pitkäaskelinen, maatavoittava ravi. Ravi on ominaisin liikuntatapa.

NAHKA: Melko paksu ja varsin tiiviisti rungonmyötäinen.

KARVAPEITE

KARVA: Lyhyttä, kiiltävää ja hyvin tiheää; vähäinen, lasimainen aluskarva.

VÄRI: Musta, lyijynharmaa, liuskeenharmaa, vaaleanharmaa, vaalean- tai tummankellertävä (fawn), saksanhirvenpunainen, tumma vehnänvärinen, harmaan tai kellanruskean juovikas (brindle). Kellertävillä ja juovikkailla yksilöillä musta tai harmaa kuonomaski ulottuu korkeintaan silmien korkeudelle. Pieni valkoinen merkki rinnassa, varpaiden kärjessä ja kuononselässä hyväksytään.

 

KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS: Urokset 64 – 68 cm ja nartut 60 – 64 cm, sallittu vaihtelu 2 cm.

PAINO: Urokset 45 – 50 kg ja nartut 40 – 45 kg, paino suhteessa koiran säkäkorkeuteen.

 

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran hyvinvointiin ja terveyteen sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

VAKAVAT VIRHEET: Keskenään yhdensuuntaiset tai hyvin voimakkaasti erisuuntaiset kuonon ja kallon ylälinjat; voimakkaasti suippeneva kuono; Osittainen pigmentinpuute kirsussa; leikkaava purenta tai yli 5mm alapurenta; kiertynyt tai pystysuora häntä; jatkuva peitsaus ravissa; annetun säkäkorkeuden ylitys tai alitus; kannukset.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Vihaisuus tai liiallinen arkuus; selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen; erisuuntaiset kallon ja kuonon ylälinjat (esim. laskeva kuononselkä ja takaluisu kallo); täydellinen pigmentin puute kirsussa; selvästi kovera tai kyömy kuononselkä; yläpurenta; osittainen tai täydellinen pigmentin puute silmäluomissa; herasilmä, karsastus; hännättömyys tai lyhyt häntä; keskipitkä, pehmeä tai hapsuinen karvapeite; kaikki rotumääritelmässä mainitsettomat värit; suuret valkoiset läiskät.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

 

Jalostuksen tavoiteohjelman löydät Cane Corso Finland ry:n nettisivuilta
http://www.canecorsoclub.fi/JTO.pdf.

 

 

 

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional
Valid CSS!